Антикварен панаир в София

На 18-и септември се проведе първият Антикварен панаир в София. Събитието се състоя в Градската градина, пред НХГ (Двореца) от 10:00 до 22:00 ч., като организатори бяха Съюзът на антикварите и Съюзът на колекционерите в България. Панаирът беше интересен и обогатяващ за културния живот на столицата. Над 10 доказали се антиквариата от цялата страна предложиха изключителни предмети, носещи истории от отминалите времена.

Антикварните панаири са разпространена практика в Западна Европа. Българските организатори бяха устремени събитието да покрие очакванията на публиката и да създаде нова традиция в София. Въпреки проливния дъжд в обедните часове антикварите запазиха своето добро настроение и привлякоха разнообразна публика – от колекционери и любители до случайни минувачи. 

Представяме ви някои от антикварните магазини, които бяха част от събитието – Антиквариат галерия „Урумов”, Аукционна къща и антиквариат „Енакор”, Антикварен магазин „Вига” и Антикварен магазин – нумизматика и скъпоценни камъни на ул. „Цар Асен”. 

Всеки един от антикварните магазини ни потапя в едни други времена и ни разказва различни истории.

Светослав Урумов е собственик на Антиквариат галерия Урумов на ул. „Солунска” №38. Страстта му към антиквариата започва с лично колекционерство. Споделя ми, че не купува за антиквариата стока и не продава стока, а всичките му предмети са подбрани по негов вкус – за колекцията му и предлага неща, които лично му харесват. Надява се по този начин да удовлетворява и хората със своя подбор.

Основното, което вълнува Светльо като антиквар, са европейските стилове и тенденции в изкуството, пречупени през призмата на българското в керамиката, предметите, мебелите и в картините.

Има изразено отношение към керамиката. В магазина му в София на ул. „Солунска” №38 показва прекрасна колекция рисувана керамика от български художници от 20-те до 60-те години на ХХ в. 

В антикварния магазин „Вига” на ул. „Алабин” №50 може да се срещнете с председателя на Съюза на антикварите в България – Юлия Върбанова.

Тя е антиквар с огромен опит. Магазинът и е отворен през 1992 г. и до днес, вече почти 30 години, през ръцете и са минали изключителни антикварни предмети. 

В аукционна къща „Енакор”, където аз работя и основно се занимавам с изящно изкуство и организиране на търгове, всеки ден преоткривам красотата и в антикварните предмети.

Най-много ме впечатляват предметите в стил Сецесион, както и авторски порцелан, ръчно изработени свещници, рисувано стъкло и мебели от края на XIX в. 

В антикварния магазин на Александър Александров на ул. „Цар Асен” №11 пък се потапяме в света на антикварните бижута, красивите брилянти, диаманти и монети.

Той ми споделя, че е превърнал хобито си в професия и се чувства щастлив да прави каквото и да е, важното е само да е в магазина си и да е свързано с хора. Обича да контактува с хора, социалният контакт за него е съществен, особено, когато споделя интересите си с хора с подобни. Александър не се определя като антиквар, а по-скоро като нумизмат. „Но едното е съвместимо с другото и комбинацията понякога е доста успешна.”

Антикварния панаир в София беше първото по рода си събитие в столицата. Надявам се да се превърне в традиция и всеки път да ни изненадва. 

Антикварните предмети разказват истории, провокират към опознаване на миналото, на човека от отминалите времена, на ръчния труд, историята на дизайна и най-важно – учат на отношение и уважение към труда, идеите и духа на времето.

Всичко е преходно, а къде сме ние в прехода?

Снимки:

Карина Попова

Теодора Джерекарова, ARTERRA

Асен Ганев, ЕНАКОР

Коментирай

Вашият е-мейл няма да бъде публикуван.