Асен Янев и изложбата “ultraviolet between black, white and grey”

Асен Янев и изложбата “ultraviolet between black, white and grey”

Творчеството на Асен Янев е като временна експозиция на паметта – наситена с философия, загадъчност и обективна субективност. Насоката е към социалното, личното, интимното – онова, което не се забравя бързо. Човекът в своето естествено проявление, бидейки обект на постоянна трансформация чрез непрекъснати промени. Понякога отявлено, понякога не дотам, артистът показва пред какви барикади са поставени човешкото знание и съзнание.  

Произведенията в тази изложба са като ария, която се разлива върху нашите сетива и намира убежище в тайнството на изкуството. Диалогът на ума с картината и на картината с ума протича като пробуждане. Пробуждане с акцент върху търсенето на идентичността. 

Артистът борави с шепота на собствените си проекции. Животът и случките в него са вдъхновение за крайното. Те се проектират на платната и заживяват в колективната ни памет. И започваме да се питаме, какво е било, какво ще бъде и кои сме ние. 

По такъв начин Асен Янев ни въвежда в собствената си полифония, за да ни докосне до неговите истории, митове, спомени и паметни фрагменти. Каквито са и сериите му, с части от животи, фотографии, живопис, въпроси и отговори. Общото съзвучие е като поток на мисли, изображения и информация. Потъваме в колажите на миналото. Намираме отговорите в реалността. 

Темите в творбите са предмет на действителността. Различната действителност ни поставя в различни роли. Но това прави ли ни различни хора във всеки един момент? 

Пласт върху пласт, слой върху слой, през които Асен Янев ни провира, за да погледнем различните контексти на комплексното цяло. Създал собствената си реалност, артистът поднася този интимен ролеви и полярен свят на настоящето, за да ни провокира да се замислим.

Изложбата “ultraviolet between black, white and grey” на Асен Янев можете да разгледате в галерия “ETAGE8”. Представени са картини от сериите KOMA, DU MEIN SIE, MENSCHENPARK, migration of fraud.

Съзерцавайте и помислете. 

Коментирай

Вашият е-мейл няма да бъде публикуван.