Борис Христов и Милко Божков в „Салонът на природата”

Борис Христов и Милко Божков в „Салонът на природата”

Общият проект „Салонът на природата” на едни от най-разпознаваемите творци в своята сфера – тази на поезията и на живописта, Борис Христов и Милко Божков ни разкрива един различен прочит на създаването на творба и общуването с гледащия. 

В Софийска градска художествена галерия до 6-и февруари може да разгледате „Салонът на природата”, който ни потапя в произведенията на Милко Божков (55 живописни, 42 акварела и 40 рисунки с туш), които са своеобразен коментар на стихове и фотографии на поета Борис Христов, който от своя страна поетично-философски изследва образа на Камъка. Поетът е вдъхновен от тези размишления от години: „Каменна книга” (изд. Elements, 2006), „Камък и слово” (изд. Рива, 2015). В настоящата изложба мислите и стиховете на Христов придобиват и живописен образ. 

Камъкът се преобразува чрез водата, въздуха и огъня. Преобразува се и продължава да отстоява своето място. В симбиозата между двамата артисти – Христов и Божков, произведенията им се преосмислят сами за себе си. Усеща се взаимодействието на творбите им и влиянията, идеите, и емоциите, които артистите са предали един другиму.

Понякога творецът колкото и да е уникален сам по себе си, в колаборация с друг такъв, създава произведение с различен, но по-силен заряд и послание. Както камъкът, който се видоизменя във взаимодействието, но така оцелява и просъществува във времето, и пространството. 

„Опитай някога за миг поне да бъдеш камък

и ще усетиш как

спасителна вода към теб нахлува…

И Рибата на мъдростта върху сърцето ти поляга.”

Борис Христов

 

Изложба „Салонът на природата”

Борис Христов – стихове и Милко Божков – живопис, акварели, рисунки

Софийска градска художествена галерия (СГХГ)

до 06.02.22 г.

Коментирай

Вашият е-мейл няма да бъде публикуван.