„Шестият пръст” от Деляна Манева на „Аполония” 2021

„Шестият пръст” от Деляна Манева на „Аполония” 2021

Празници на изкуствата „Аполония” 2021 представят романа „Шестият пръст”. Кориица от Дамян Дамянов.

Деляна Манева представя книгата „Шестият пръст”.

„Шестият пръст” е като разочарование по биологичния баща. Боли и има нужда от ампутация. Избавяне от излишното. А как се избавя човек от фантомна болка? Призрак във форма на липсващ крайник. Лечението преминава трудно и изисква време.

 Макар да е просто шести пръст.

Шестият пръст е паралелна реалност между  „спомена в рамка” и изхвърленото минало. Той е шанс да харесаш онова, което до сега не си харесвал.

Корените трябва да се уважават дори когато са кофти и от тях няма никаква полза.

Шестият пръст е онова, което те откроява от другите. Той е като белег, който всеки носи под различна форма.

Дори шестият пръст стои някак красиво. Чак ти е жал да го изрежеш.

„Шестият пръст” е дебютният роман на Деляна Манева, която пише и преживява от името на Павел Роглев – младо момче, което се налага да запази баланса върху тънкото въже между спокойната Германия и родната България. Между загладените връзки на двете страни започва трагикомичното сливане и разбридване на скритите в чекмеджето стари прежди попили от спомените на цялото.

Изчетох книгата за няколко часа преди да се срещна с авторката на самото представяне. По време на „Аполония” и преди предстоящото ми пътуване до Германия. Романът бе като свежа глътка морски въздух. Разведри ме, замисли ме и ме накара да се вкарам в няколко семейни консталации. В началото се усетих плах, но същевременно и леко арогантен тийнейджър. След това пък бях изгубения баща, който живее в миналото и не иска да запомни настоящето, опиянен от алкохол.

Причината, която го кара да напуска реалността.

Съжалих и двамата. Съпреживях и двамата.

Защото нищо не е нещо само по себе си, а придобива качества сравнено с друго, нали така?

Умело уловила динамиката на забравата и спомена, на завръщането и пристигането, на ненужното и намереното, на втория шанс и новото начало, авторката плавно ни превежда през живота и смъртта. През глъчката на рода и тишината на любовта.

И тишината отново забръмчава.

За да открием, че имаме способността да прощаваме и приемаме това, което сме имали, но вече сме изгубили. Или това, което все още имаме, но очакваме да се изгуби във вселена изтъкана от варианти.

С надежда очакваме екранизация.

Коментирай

Вашият е-мейл няма да бъде публикуван.