Светозар Бенчев

Изложбата „Морски чудовища и…” на Светозар Бенчев

Особената атмосфера на картините експонирани в галерия „Академия” ще ви провокират да се потопите в необятните картини на един съвременен творец.

Какви са идеите, които стоят зад голямоформатните картини и керамични обекти?

Тази изложба е дълбоко лична, некомерсиална и искрена. Нейното начало беше заложено по време на пандемията. Цикълът „Морски чудовища” беше моето пътуване по време на всеобщото затваряне.

Ограничени във физическото си придвижване, можехме да пътешестваме единствено във въображението си. Когато ни се внушава, че светът наоколо е много опасен, моето решение беше, че въпреки това ще тръгна към неизвестното. Изходната позиция станаха стари географски карти, пълни с морски чудовища, сирени и водовъртежи, дебнещи решилият да открие нови земи. В тези мащабни рисунки се опитвам да навляза в непознати територии вътре в себе си. Оставих ги ме да водят, да се променят в процеса на работа, да ме връщат в изходна позиция, да опитвам отново и отново други пътища. Появяваха се и изчезваха чудовища, оставаха вълни и бурно море, пълно с водовъртежи, в които потъваше моето безпокойство.

Втората линия в изложбата е продиктувана от войната в Украйна. Война в Европа, след всичко, преживяно през Втората световна, война в която има ясно очертан агресор и хиляди невинни жертви, не може да ме остави безучастен – особено когато това се случва пред очите ни благодарение на съвременните комуникации. Така се родиха „Разстрелян ангел”, „Разстрелян пейзаж с морска мина”, „Разстрелян град”, „Разстреляни натюрморти” и „Потъване на кораб в Черно море”.

Опасностите от морските чудовища се оказаха детска приказка пред реалността.

Трета група творби са керамичните обекти. Нарекъл съм ги „Разстреляни артефакти”. Звучението им е на останки след война, намерени и класифицирани от археолози. Сред тях не може да бъде различен победителят…

Можете да посетите изложбата до 27-и юни в галерия Академия на ул. „Шипка” №1.

Коментирай

Вашият е-мейл няма да бъде публикуван.