„Прагове и белези” в магическия Пловдив

„Прагове и белези” в магическия Пловдив

Официалното откриване на Национални есенни изложби се състоя на 31.08.2021 г. от 18:00 ч. в двора на Балабановата къща. Името на кураторския проект тази година е „Прагове и белези”, а специално подбраните произведения в автентичната и специфична обстановка на къщите в старинния и магически Пловдив ни повеждат към една своеобразна палитра от гледни точки и различен визуален изказ. Авторите участващи в изложбите работят в България и чужбина, а макар и от различни поколения представят със съвременен език своите визуални решения и търсения – нещо което често се размива днес.

Арт директор и организатор на Националните есенни изложби е проф. д-р Галина Лардева, която с изключителен финес, нюх и професионализъм, успява да създаде и съхрани това знаково събитие, което остава да живее в съзнанието ни дълго след досег с изкуството, което представя ежегодно. Участниците тази година са Светозар Бенчев, Нора Ампова, Явора Петрова, Мирослав Живков, Венцислав Шишков, Даниел Мирчев – Дъна, Ангел Гешев и Лиляна Караджова.

Като любопитен човек ми е интересно съпоставянето и разглеждането на различни автори в един и същи ден. За радост имах възможността да проследя и надникна в част от подредените по-рано пространства и да се усамотя с работите. Тези минути са важни, защото тогава успяваш да осъществиш своята интимна връзка и да си откриеш, разбереш и вземеш своето от произведенията.

Половин час преди откриването хората прииждаха и изпълваха всяко свободно кътче от двора на Балабановата къща. Пред мен беше Пловдив – изпълнен с артистичен дух и аромат на свобода и артистизъм. Не знам колко точно часа е било, но когато се бях ориентирала да разгледам работите експонирани в двора на Хиндлияновата къща изведнъж чух една приятна музика, която ме повика към октриването. Докато хората разглеждаха изящните каталози, вдигаха наздравици и поздравяваха артистите, аз успях да поговоря с някои от авторите. Всеки диалог някак допълни и просветли моите разсъждения и въпроси свързани с произведенията…

Националните есенни изложби успяват да маркират някои от посоките на визуалните изкуства и да проследят как биха могли да заживеят работите на художниците на тези исторически места, които носят своя специфичен и силен дух. Каня всички почитатели на изкуството да посетят къщите и да съпреживеят заедно с всеки един от авторите „праговете и белезите” и не на последно място да намерят личното и собствено усещане, запознавайки се с част от вълненията и откритията на съвременните български художници.  

Снимки: От официалната Facebook страница на събитието и личен архив

 

Коментирай

Вашият е-мейл няма да бъде публикуван.