„Образът на Майстора”, „Квадрат 500”

„Образът на Майстора”, „Квадрат 500”

Изложбата в национална галерия „Квадрат 500” „Образът на Майстора” ни представя красотата на всеки един от творческите периоди на Владимир Димитров – Майстора (1882-1960). Експонирани са произведения на Майстора, основно автопортрети, както и негови живописни и скулптурни портрети от съвременниците му Иван Мърквичка, Васил Стоилов, Стоян Венев, Борис Георгиев, Андрей Николов и други.

Изложбата ни потапя във времето на художника, като в творбите му виждаме какво е дало или взело то. Показва ни как всеки един период е значим, как всеки път е нужно извървян, как всяко търсене е допринесло за това творчеството на Майстора да бъде такова, каквото го познаваме днес.

А то е една съвкупност от цветни разкази за родното, свързаността на Човека със Земята и вечният кръговрат и неубоздаността на висшата сила, която е над всичко.

Още с влизането в изложбената зала се забелязва ярък и запомнящ се контраст между черните стени и ескпонираните на тях произведения, които са пълни с цвят и живот. Виждали сме този подход и в други изложби с куратор Иво Милев, но сякаш този път, методът е изключително на място. А образът, както и говорът на Владимир Димитров-Майстора от черно-белите филми, които се излъчват, допринася за това експозицията да повлияе и емоционално на наблюдаващия; да се потопи в произведенията и да усети вътрешния свят на Майстора.

Изложбата е цялостно преживяване, което ни води по стъпките на един от най-значимите български художници на XX в. Тя е едно изживяване, в което израстваме с Майстора и излизаме от залата по-заредени, по-усещащи и по-смирени. 

Изкуството е изразно средство, език. Когато го усвоиш и има какво да кажеш, може да правиш каквото си поискаш – дава ти свобода. Затова нека не само гледаме, но и да се вслушваме в творбите. Обмисленото и преживяното изкуство винаги имат какво да ни каже и на какво да ни научи.

 

Изложбата „Образът на Майстора” в „Квадрат 500” може да бъде видяна до 28-и август.

снимки: Антонио Георгиев-Хаджихристов

Коментирай

Вашият е-мейл няма да бъде публикуван.