Пловдивска “L’union de Paris” празнува своя 20-годишен юбилей

Пловдивска “L’union de Paris” празнува своя 20-годишен юбилей

„Следва продължение”
Изложба от колекцията на галерия “L’union de Paris”
1-26 декември 2021 г.
Зали за временни експозиции
Градска художествена галерия – Пловдив. 
ул. „Княз Александър I” №15

Знаковата за Пловдив галерия “L’union de Paris” е направена с много любов. Любов към изкуството и свободата, която то ни дава. В чест на своя 20-годишен си юбилей съвместно и в залите за временни експозиции на Градската художествена галерия – Пловдив, се откри изложбата „Следва продължение”.

Собствениците са подбрали да покажат произведения на някои от най-изявените автори, с които галерията е работила през годините на своето развитие и които са допринесли много за разкрепостяването на българското изобразително изкуство след 60-те години на ХХ в.

„Експозицията представя селекция от 52 творби от 16 артисти. Избраните художници (Атанас Парушев – Шока, Вихрони Попнеделев, Георги Баев, Генко Генков, Димитър Казаков, Димитър Буюклийски, Димитър Шопов, Димитър Генчев, Енчо Пиронков, Емил Стойчев, Иван Вукадинов, Кольо Карамфилов, Румен Жеков, Росен Райчев, Свилен Блажев, Стоян Цанев) са сред най-утвърдените имена в българското изкуство. Те са представители на различни творчески генерации, с различна индивидуалност, характер и стилова ориентация.

Направената селекция цели да открои както водещите тенденции, характерни за българското изкуство от втората половина на ХХ в., така и предпочитанието на галеристите от “L’union de Paris” за йерархията на художествените стойности и пластическите постижения на времето. Повечето от представените автори са формирали своите художнически възгледи и светоусещане през период, който се характеризира с едни от най-интересните и драматични промени, дали нов облик и различни насоки на изобразителното изкуство в България.

Това е и времето, когато художникът е овладял напълно проблемите на формата и пространството, и освободен от техния „диктат” поема все по-далеч от условностите на натурата. Тези талантливи художници в края на 70-те и началото на 80-те години на ХХ в., в желанието си да преодолеят консервативните вкусове, идеологическите внушения и пластическите ограничения на социокултурната система, внасят повече модерност, артистична автономност и естетичаска провокативност. Започват да търсят съвременен визуален език, в който включват стилови черти от неоекспресионизма, абстрацкионизма, сюреализма, абстрактния експресионизъм, кубизма и информалната живопис. В настоящата изложба е обърнат поглед и към младия художник Димитър Генчев. Посредством творбите си той ни изкушава да надникнем в създадения от него мистериозен свят на изоставени производствени предприятия – тема, разкриваща въздействието на преминаващото време.” Павлина Маринова, собственик на галерия “L’union de  Paris”.

Изложбата „Следва продължение” с колекцията на пловдивска галерия “L’union de  Paris” гостува в Залите за временни експозиции на Градската галерия – Пловдив на ул. „Княз Александър I” №15 . Тя се вписва в дългогодишната традиция на Градска художествена галерия – Пловдив да представя в свои зали значими частни колекции, водена от мисията си да популяризира българското изобразително изкуство сред все по-голяма публика.

Снимки: Галерия “L’union de  Paris”

Коментирай

Вашият е-мейл няма да бъде публикуван.