"SINbiotics"

„SINbiotics“ и превъплащенията на керамиката

Кристина Попова е родена през 1999 година в град София, където живее и работи. Основната посока, в която нейното творчество на този етап е концентрирано върху скулптурата и по-специално, създадена от материалите керамика и порцелан. 

Нейните синбиотици ни провокират да обърнем внимание на някои съществени житейски и въображаеми теми и ни предлагат една по-провокативна и различна гледна точка в интерпретациите на съвременното изкуство. 

„SINbiotics“, снимка: Карина Попова

Ето какво сподели тя за нейните последни творби:

В търсенето на тема, която да представи най-точно настоящата ми дипломна работа се спрях на биоморфните форми. Разбира се, това изследване върху темата е широко, но по-конкретното, което ме вълнува са природата и нейните различни проявления.

Всевъзможните дадености на морското дъно като форми на живот, развиващи се в синхрон с всички нас, имат многобройни цветове, форми на тела, структури и изящество при движенията им. Наблюдавайки ги в близьк план, някой от тях – корали, риби, растения, медузи и по-специфични морски видове, забелязах колко много пасват и се свързват визуално с работите ми по скулптура – синбиотици. Макар и противоположни по значение, те имат биоморфни форми, богати на пластичност, обеми и цветове. Именно по този повод, аз използвам силни, ярки и по-искрящи нюанси, при някои от обектите. Бодливите шипове пресъздават една привидна острота – странна, силна, отбранителна, и все пак на повърхността, защото тя стъпва на стабилна основа.

Цветовете и формите – представляващи тези пана, за мен е опит да се свържат в симбиоза дизайнерско тяло и художествен обект. За паната съм използвала финна шамотизирана глина и различни глазури.Обектите биха могли да бъдат експонирани, както на стена в инериор, така и да бъдат показани в различни пространства, в друг контекст на поднасяне.

Кристина завършва Националната художествена академия в София – бакалавър и магистър със специалност “Керамика и дизайн на порцелан и стъкло”. През последните няколко години участва в някои престижни форуми за изкуство, като през 2023 година печели награда за млад автор във фестивал на съвременната българска керамика в СБХ със серия от нейните “SINbiotics”.

Други по-важни участия и изожби:

 2024 – Участие в изложба на специалност “Керамика и дизайн на порцелан и стъкло” в галерията на НГПИ, София  с порцеланови обекти

2024- Участие в изложба на студенти от НХА в Сливен с порцеланови обекти 

2023- Участие в  изложба “Momentum” в Морско казино-  Бургас съвместно с Академията по изкуства, архитектура и дизайн в Прага – UMPRUM, Чешки център в София и НХА с керамични скулптури

2023- Участие в изложба “Voyage”, Арт поток в Царево в общиснки исторически музей с керамика и скулптура

2023- Участие в международна лятна арт резиденция в Сърбия по покана на Център за култура и изкуства “Вук Караджич”

2023- Участие в изложба в Лозница, Център за култура Вук Караджич” с авторски обекти от керамика в техника “раку”

2022- Участие в изложба на НХА в галерия на СБХ с порцеланови скулптури и пано от порцелан в техника на 4К дигитален печат

2022- Участие в изложба на НХА в град Габрово, галерия “Христо Цокев” с порцеланови скулптури 

2022- Участие в изложба в Сърбия, Димитровград на НХА с порцеланови скулптури и стъклен обект

Коментирай

Вашият е-мейл няма да бъде публикуван.