Смелостта да си Генко Генков

На 1-ви февруари тази година се навършиха 100 години от рождението на един от най-значимите български постмодерни художници Генко Генков (1923–2006). Той е роден в село Чоба, община Брезово, и завършва образованието си в Националната художествена академия в София при проф. Дечко Узунов. Между двама им се пораждат големи конфликти, които са и причината Генков да бъде изключен от академията за известно време. Генко има осем самостоятелни изложби приживе, като по време на последната – голяма експозиция в залите на Софийска градска художествена галерия, той умира.

Генко Генков е един от най-разпознаваемите и отличаващи се български художници. В арт средите почти всички – от артисти, през галеристи до колекционери и любители, могат да разкажат всевъзможни истории за него. В повечето случаи те са свързани с това как е изглеждал, как се е държал, как е пил, дали се е къпал или не, дали е бил луд или не, как за една бутилка водка е давал картина и други „интересни“ истории, които всъщност важни ли са наистина, а и нужни ли са?

Едва ли Генко би го интересувало какво се разказва за него – независимо дали идва от устите на тези, които са го уважавали, или от тези, които не са го харесвали и приемали. А и защо да му пука?

Ако се е интересувал от това какво мислят другите, навярно нямаше да е работил по начина, по който го е правел. Нямаше да ни остави своето разнообразно, качествено и значимо творчество. Изкуството е това, което ще пребъде – не историите, клюките и празните приказки. 

Картините му са едни от най-скъпо струващите на пазара на изкуството. Да, това е и бизнес стратегия; и да – Генко не е могъл да изкарва чак толкова големи суми от картините си. Това означва ли, че и сега не трябва произведенията му да се предлагат на високи продажни цени?

Пазарът на изкуството е постоянен двигател за развитието и възприемането на творчеството на различните артисти и дори за осмислянето им в разнообразни аспекти.

Нека има колекционери и меценати, интересуващи се от изкуство, които да могат да купуват произведения на заслужаващи цени. Такива, които ще имат качествени колекции с истински (и) стойностни творби, такива, които да служат за добър пример. 

Да имаш произведение/я от Генко Генков в колекцията си е важно. Най-вече защото творчеството му е образец за високо и международно изкуство, правено в бурни времена – тук в България, независимо от всичко и всички. Той е пример за смел и неподражаващ артист, за чието творчество има още много да се пише и разбира.


снимки: художествена галерия „Димитър Добрович“, галерия „Джуркови“ – Пловдив, интернет, личен архив

Коментирай

Вашият е-мейл няма да бъде публикуван.