Да доближим изкуството до човека… продължение на разговора с директора на директора на Градската галерия в Севлиево Васко Василев

Да доближим изкуството до човека… продължение на разговора с директора на директора на Градската галерия в Севлиево Васко Василев

Продължение на срещата ми с Васко Василев, директор на Градската галерия „Асен и Илия Пейкови” в Севлиево.

Разговаряме за поведението на публиките в България, изкуството в дигиталната среда и влиянието на медиите.

Какви са наблюденията ви върху публиката в България?

Публиката в България не е по-различна от публиката в Италия, Франция, Германия и коя да е друга държава. В този материален век и особено в тази жизненоважна за всички интернет среда, има по-голяма възможност да се докоснеш до изкуството. Можеш да получиш богата информация за творчество на определени художници, но това не е достатъчно. По-скоро е провокация да видиш и да пожелаеш да изпиташ действително взаимодействие от прекия контакт със съответната художествена творба. Това е много по-различно, отколкото да гледаш едно произведение на монитора. Радвам се, че благодарение на тези комуникации в интернет има много повече посещения в културните институти – в това число и в нашата галерия.

Последно време културният туризъм в България се развива много добре. Много хора предпочитат да посетят градска галерия или музей, за да се запознаят с историята и художественото наследство на града, който посещават.

Мен лично това много ме радва. Българинът открай време е поставял на кантар и материалното, и духовното и знае, че едното без другото просто не може да съществува.

Какви са успешните практики за привличане на публика към вашата галерия? Как галерията промени културния живот в Севлиево?

Ние не можем да се борим с Национална галерия в София например. В нея туристическият поток е много голям, но пък смея да твърдя, че галерията ни се посещава от около 6000 човека годишно, което за рамките на нашия град не е никак малко, защото ние не сме една от дестинациите, които са създавани през 60-те и 70-те години на XX в. Тогава туристическият поток е вървял по точно определени отъпкани пътеки, които продължават да са такива и днес. Севлиево вече не знам колко години се доказва, че е град и община, в който има какво да се посети.

В Севлиево има исторически паметници, разкрити в днешно време като Хоталич – един от най-големите средновековни градове с един от най-запазените оригинални зидове, исторически музей, батошевски мъжки и женски манастир, художествена галерия и още ред други исторически и културни забележителности, които могат да се видят единствено на територията на тази община.

За съжаление местоположението на града е такова, че големият пътникопоток София – Варна минава край града, а не през него. Може би това затруднява развитието на туризма в Севлиево да не бъде на нивото на Велико Търново. Въпреки това се радвам, че медийните изяви, свързани с галерията и музея за съвременно изкуство и образование, историческия музей и средновековния град-крепост Хоталич до голяма степен довеждат хора, които имат афинитет към културния туризъм и искат да видят нещо различно. В Севлиево наистина има какво да видят! В действителност градът е един от малкото, които все още имат просперитет в областта на бизнеса. Има много фирми, които работят тук и за момента той е може би един от малкото икономически стабилни градове в България.

За привличането на повече посетители голяма роля играе медийната подкрепа?

Медийната подкрепа е едно от тях, да. В момента хората търсят различни дестинации именно в интернет, в електронни каталози, туристически сайтове и facebook страници. Това е начинът, по който може да рекламираш своята дейност и да достигнеш до повече хора.

Галерията ли е сърцето и движещата сила на културния туризъм в Севлиево?

По-скоро самата община и въобще културните институции, свързани с туристическата дейност правят всичко възможно да станat градът и общината ни още по-голям притегателен център в областта на изкуството и културата. Габровци и севлиевци уж са близки, но имат едно негласно съревнование. В последните години смея да твърдя, че изключителна заслуга Габровода бъде на едно от първите места, свързани с духовността и културата, е най-вече на Севлиево. В нашия градима много активни музеи, галерии, театри, както и концерти и фестивали, което е едно не малко постижение в областта на културата и изкуството на територията на област Габрово.

Бих могъл да кажа, че Севлиево е специален град, в който все още има духовност и „духовен глад”. Слава Богу, купуват се картини, което за мен е едно доказателство, че хората наистина имат необходимост за допир с изкуството.

Просто то е също толкова жизненоважно, както и материалните блага – било то храна, кола или друго подобно.

Какво освен представителната експозиция ще могат да видят посетителите на галерията в близките няколко месеца?

Ще могат да видят няколко гостуващи изложби. Публикуваме всичко в онлайн календара на културните дейности на община Севлиево, както и в страниците на галерията.

Дигиталната среда ни помага да достигнем до по-широка публика…

Да, уебсайтът на галерията постоянно се обновява. Правим и виртуални изложби. Следвайте ни и в социалните мрежи, те са чудесна възможност да се види какво представяме.

Значи сте много активни от това, което виждам и чувам, трябва да ви следим!

 Както се казва… стремим се по всякакъв начин да доближим изкуството до хората!

Благодаря на целия екип на Градската галерия „Асен и Илия Пейкови” в Севлиево за срещата и ви съветвам я посетите. Имат интересна колекция от произведения на български художници и впечатляваща експозиция от творби на патроните на галерията. Културната институция е отдадена на мисията си да представя българското изкуство в различните му проявления, да вдъхва живот и дух в културния живот на прекрасния град Севлиево.

Доближете се до изкуството…

Коментирай

Вашият е-мейл няма да бъде публикуван.