Концерт в памет на Димо Стоянов P.I.F. на „Аполония” 2021

Концерт в памет на Димо Стоянов P.I.F. на „Аполония” 2021

Концертите в памет на Димо Стоянов от P.I.F. събират различни приятели музиканти, които изпълняват песните на групата в памет на фронтмена. На 2-ри септември на „Аполония” се състоя поредният концерт от лятното им турне. В него взеха участие Ерсин Мустафов, Владимир Михайлов, Дичо и Влади Ампов – Графа. 

Макар че съм човек, който учи за и от изкуството, не съм се замисляла колко ключова роля има талантът. Оценявала съм го, но не съм го поставяла на първо място. Все съм мислила за постоянството и многото труд и усилия. А дарбата всъщност е това, което е движещата сила и най-вдъхновяващо и въздействащо – както за артиста, така и за публиката. Талантът и неговите много образи. 

Димо Стоянов и китаристът Иван Велков създават група P.I.F. през 1992 г. във Варна. Издали са пет албума, а след като Димо почина, излезе и албумът „P.I.F.” с шест песни на фронтмена, записани до последните дни преди да влезе в болница. Скоро ще можем и да четем за историята на групата в биографичната им книга „Приказката P.I.F.” от издателство “Scribens”. 

Димо е талант, има дарба да създава музика и текстове. Той успява да преведе музиката от китарите, от пианото, от барабаните на слушащия, съумява с песните си да вълнува, а с гласа и образа си да достига до хората. 

Концертът „В памет на Димо Стоянов” на „Аполония” беше много музикантски, но и много различен. Слушаш песните на P.I.F., наслаждаваш се на звука на инструментите, на гласовете на Влади Михайлов, Ерсин, Дичо и Графа, но има нещо, което липсва. Липсва енергията на човека и таланта Димо. Усещаше се и тъгата на групата по липсата му.

Но артистът живее и чрез изкуството си – живее и пребъдва. Нека ценим и се наслаждаваме на таланта. Той живее във вечността.

Все пак това е приказка една… 

 

Снимки: Яница Генова

Коментирай

Вашият е-мейл няма да бъде публикуван.